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Academic Year/course: 2023/24

558 - Bachelor's Degree in Industrial Design and Product Development Engineering

25893 - Packing and Packaging


Syllabus Information

Academic year:
2023/24
Subject:
25893 - Packing and Packaging
Faculty / School:
110 - Escuela de Ingeniería y Arquitectura
Degree:
558 - Bachelor's Degree in Industrial Design and Product Development Engineering
ECTS:
6.0
Year:
4
Semester:
Second semester
Subject type:
Optional
Module:
---

1. General information

The main objective of the subject is that the student acquires the necessary knowledge and skills to design a package or packaging in an effective and efficient way, taking into account aspects related to materials, manufacturing technologies, communication, logistics and functionality.

It is a subject whose evaluable contents alone still do not give the student direct capabilities to develop the necessary skills to contribute to the achievement of the 2030 Agenda, but nevertheless they are essential to base the subsequent knowledge of the rest of the degree that is more directly related to the SDGs and therefore, to the 2030 Agenda.

2. Learning results

To understand the link between a social and cultural context and the products that are part of it, and how they relate and influence each other.

Develop resources for the presentation of these concepts and their market launch, also in terms of interpretation and development of their packaging and distribution needs.

Apply the principles associated with efficient packaging design.

Prepare for production the deliverables of a carton or paper-based packaging design project.

Design packaging from a multisensory and user-centered point of view, taking into account all relevant aspects during its complete sequence of use.

3. Syllabus

Unit 1. Introduction to packaging design.

Unit 2. Attention capture, categorization and communication.

Unit 3. Unboxing, consumption and disposal.

Unit 4. Materials and trends.

Unit 5. Printing and die-cutting.

Unit 6. Logistics.

Unit 7. Regulations and labeling.

Unit 8. Sustainability in packaging design.

4. Academic activities

Lectures. Weekly two-hour sessions: 30h.

Laboratory practices and projects: 30h.

Carrying out practical application or research work: 65h.

Effective personal study: 20h.

Assessment tests. 5h.

5. Assessment system

The assessment will consist of a global test for which one or more practical tasks must be carried out, which must be done in a group and delivered and presented on the day of the test. In the case of those students who are unable to participate in the learning activities on a regular basis, such work (s) must be done on an individual basis. The quality of the documentation and the defense of the same will be valued, and will represent 100% of the student's grade.  Peer review systems may be proposed for this assessment.

In order to pass the subject, at least a 5 is required in each of the assignments. During the sessions of theory, quizzes may be proposed that may represent up to one additional point in the project with higher weight, as long as it is higher than 4.0. In addition, may also propose practical activities in which to add up to two additional points in the project of lesser weight.


Curso Académico: 2023/24

558 - Graduado en Ingeniería en Diseño Industrial y Desarrollo de Producto

25893 - Envase y embalaje


Información del Plan Docente

Año académico:
2023/24
Asignatura:
25893 - Envase y embalaje
Centro académico:
110 - Escuela de Ingeniería y Arquitectura
Titulación:
558 - Graduado en Ingeniería en Diseño Industrial y Desarrollo de Producto
Créditos:
6.0
Curso:
4
Periodo de impartición:
Segundo semestre
Clase de asignatura:
Optativa
Materia:
---

1. Información básica de la asignatura

El objetivo fundamental de la asignatura es que el alumno adquiera los conocimientos y capacidades necesarias para diseñar de manera eficaz y eficiente un envase o embalaje, atendiendo a aspectos relacionados con los materiales, tecnologías de fabricación, comunicación, logística y funcionalidad.

Se trata de una asignatura cuyos contenidos evaluables por si solos todavía no dan capacidades directas al estudiante para aportar a la consecución de la Agenda 2030, pero que sin embargo son imprescindibles para fundamentar los conocimientos posteriores del resto de la titulación que sí se relacionan más directamente con los ODS y por lo tanto la Agenda 2030.

2. Resultados de aprendizaje

Entender la vinculación entre un contexto social y cultural y los productos que forman parte del mismo, y el modo en que se relacionan e influyen.

Desarrollar recursos para la presentación de dichos conceptos y su lanzamiento al mercado, también en el plano de la interpretación y desarrollo de sus necesidades de embalaje y distribución.

Aplicar los principios asociados diseño eficiente del envase y embalaje.

Preparar para producción los entregables de un proyecto de diseño de envase y embalaje basado en cartón o papel.

Diseñar envases desde un punto de vista multisensorial y centrado en el usuario, atendiendo a todos los aspectos relevantes durante su secuencia de uso completa.

3. Programa de la asignatura

Tema 1. Introducción al diseño de envases.

Tema 2. Captura de atención, categorización y comunicación.

Tema 3. Unboxing, consumo y descarte.

Tema 4. Materiales y tendencias.

Tema 5. Impresión y troquelado.

Tema 6. Logística.

Tema 7. Normativa y etiquetado.

Tema 8. Sostenibilidad en el diseño de envases.

4. Actividades académicas

Clases magistrales. Sesiones semanales de dos horas de duración: 30h.

Prácticas de laboratorio y realización de proyectos: 30h.

Realización de trabajos de aplicación o investigación prácticos: 65h.

Estudio personal efectivo: 20h.

Pruebas de evaluación: 5h.

5. Sistema de evaluación

La evaluación consistirá en una prueba global para la que deberán realizarse uno o más trabajos prácticos, que deberán ser realizados en grupo y entregados y presentados el día de la prueba. En el caso de aquellos estudiantes que no puedan participar en las actividades de aprendizaje de manera regular, dicho(s) trabajo(s) deberán ser realizados de forma individual. Se valorará la calidad de la documentación y la defensa del mismo, y supondrán un 100% de la nota del alumno. Para esta evaluación se podrán proponer sistemas de evaluación por pares.

Para superar la asignatura se exige al menos un 5 en cada uno de los trabajos. Durante las sesiones de teoría se podrán proponer cuestionarios que pueden suponer hasta un punto adicional en el proyecto con mayor peso, siempre y cuando ésta sea superior a 4,0. Adicionalmente, podrán también proponerse actividades prácticas en las que sumar hasta dos puntos adicionales en el proyecto de menor peso.